Böjt - 39. nap. - Nagypéntek
2019. április 19. írta: hollócsillag

Böjt - 39. nap. - Nagypéntek

János 19,16b-30

2019. április 19.

Átvették tehát Jézust, 17 ő pedig maga vitte a keresztet, és kiért az úgynevezett Koponya-helyhez, amelyet héberül Golgotának neveznek. 18 Ott megfeszítették őt, és vele másik kettőt, jobbról és balról, középen pedig Jézust. 19 Pilátus feliratot is készíttetett, és rátétette a keresztre. Ez volt ráírva: A NÁZÁRETI JÉZUS, A ZSIDÓK KIRÁLYA. 20 A zsidók közül sokan olvasták ezt a feliratot, amely héberül, latinul és görögül volt írva, ugyanis közel volt a városhoz az a hely, ahol megfeszítették Jézust. 21 A zsidók főpapjai akkor szóltak Pilátusnak: Ne azt írd: A zsidók királya, hanem ahogyan ő mondta: A zsidók királya vagyok. 22 Pilátus így válaszolt: Amit megírtam, megírtam. 23 A katonák pedig, amikor megfeszítették Jézust, fogták felsőruháit, elosztották négy részre, mindegyik katonának egy részt. Fogták köntösét is, amely varratlan volt, felülről végig egybeszőve. 24 Ezt mondták egymásnak: Ezt ne szakítsuk szét, hanem vessünk rá sorsot, hogy kié legyen! Így teljesedett be az Írás: „Elosztották ruháimat maguk között, és köntösömre sorsot vetettek.” Ezt tették a katonák. 25 Jézus keresztjénél ott állt anyja és anyjának nővére, Mária, Klópás felesége, valamint a magdalai Mária. 26 Amikor Jézus meglátta, hogy ott áll anyja és az a tanítvány, akit szeretett, így szólt anyjához: Asszony, íme, a te fiad! 27 Azután így szólt a tanítványhoz: Íme, a te anyád! És ettől az órától fogva otthonába fogadta őt az a tanítvány. 28 Jézus ezek után tudva, hogy már minden elvégeztetett, hogy beteljesedjék az Írás, így szólt: Szomjazom. 29 Volt ott egy ecettel tele edény. Egy szivacsot ecettel megtöltve izsópra tűztek, és odatartották a szájához. 30 Miután Jézus elfogadta az ecetet, ezt mondta: Elvégeztetett! És fejét lehajtva, kilehelte lelkét. (János 19,16b-30)

„A zsidók közül sokan olvasták ezt a feliratot, amely héberül, latinul és görögül volt írva, ugyanis közel volt a városhoz az a hely, ahol megfeszítették Jézust. A zsidók főpapjai akkor szóltak Pilátusnak: Ne azt írd: A zsidók királya, hanem ahogyan ő mondta: A zsidók királya vagyok.” (20-21)

Ma nem szeretnék hasonlóvá válni azokhoz, akik Jézus szenvedéséből csak a feliratot látják, és azt elemzik, értelmezik, arról elmélkednek.

Ma, Nagypénteken, ne a feliratot nézzük, hanem Jézus Krisztus, Urunk halálát, és cselekedje meg velünk maga az esemény, amit el kell végeznie életünkben. Hogy ne csak Ő, hanem mi is mondhassuk: elvégeztetett! Életünk megváltása.

Alább az az ének található, amit a kórussal délelőtt énekeltünk.

Magyar szövege:

Nézz Golgotára fel, nézz Golgotára fel! Ott függ a keresztfán haláltusában Jézus, haláltusában Jézus. Mi bűneink terhével. Mi bűneink terhével, megölő nagy terhével. Nézz fel! Nézz fel! Nézz Golgotára fel, nézz Golgotára fel! Lehajtja szent fejét - halálba hull. Megtört szíve, megtört szíve. Az angyalok sírnak, az angyalok sírnak, a Megváltó meghalt, Ő érettünk meghalt, Ő érettünk meghalt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollocsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr6414775498
Nincsenek hozzászólások.